Een nieuwe aanpak

<< terug
17 november 2019

Een nieuwe aanpak bij langdurig werklozen in werk-leerbedrijf NoardEast Fryslân werpt zijn vruchten af. Hier komen mensen die al jaren thuis zaten erachter dat ze best wat kunnen. David Karji overtrof zichzelf en bouwde eigenhandig een elektrische gitaar.
De concentratie hangt in de lucht, deze maandagmorgen op afdeling Robuust. Vier mannen zijn er aan het werk. Werner, die zijn hele leven matroos was en onder andere door een versleten rug moest stoppen met dit werk, heeft net een houten lamp gefabriceerd, David is in de weer met een zaagmachine en Marcel ontwerpt zijn eigen 3D-printer. Het zijn stuk voor stuk mannen die, voordat ze bij Robuust kwamen, langdurig thuis zaten.
Bij mensen die lang afhankelijk zijn van een uitkering is vaak meer aan de hand dan dat ze simpelweg geen baan kunnen vinden. Ze hebben psychische problemen, een lichamelijke beperking of een verslaving. Om weer mee te kunnen doen in de maatschappij, moet eerst hun probleem aangepakt worden, was het idee achter de opening van de afdeling Robuust bij het leerwerkbedrijf in Kollum een jaar geleden.
,,Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt, zagen we dat vooral mensen met een lage opleiding, zonder startkwalificatie thuis bleven zitten. We hadden hier wel een werkvoorziening, maar geen sociale activering, en juist dat hebben deze mensen nodig’’, vertelt Hilbert Sellbach, coördinator bij werk-leerbedrijf NoardEast Fryslân.
Vertrouwen in de toekomst
Feitelijk springt Robuust in het gat dat is ontstaan met de afschaffing van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Nieuwe aanmeldingen vallen voortaan onder de Participatiewet. De doelgroep van Robuust bestaat uit mensen die onder deze wet vallen en niet op eigen kracht een baan kunnen vinden. Persoonlijke aandacht en de aanpak van problemen moet deze mensen weer vertrouwen in de toekomst geven.
,,Het belangrijkste is werken aan de basis, de problemen boven water krijgen doordat ze zich hier veilig en vertrouwd voelen’’, zegt werkcoach Jaap Post, samen met ontwikkelcoach Bonny Renema begeleider van de gemiddeld tien mensen per dagdeel.
Post had onder meer David Karji onder zijn hoede, deelnemer van het eerste uur. De 25-jarige man uit Dokkum had drie jaar thuis gezeten na drie onafgemaakte mbo-opleidingen. Hij had een verstoord dag- en nachtritme en geen idee wat hij met zijn leven wilde.
'Ik zei: als je het echt wilt, gaat het je lukken'
Bij Robuust kreeg hij de vraag wat hij wilde maken. Daar hoefde David niet lang over na te denken: een elektrische gitaar bouwen was zijn langgekoesterde droom. Jaap Post: ,,Hij wist niet precies hoe dat moest, maar ik zei: als je het echt wilt, gaat het je lukken.’’
Aanvankelijk kwam Karji één middag in de week met de bus naar Kollum. Post: ,,Dat schoot niet echt op. Ik bood aan dat hij met mij kon meerijden, ik ga toch via Dokkum. Aanvankelijk vond hij dat te vroeg, ik begin om kwart over zeven, maar op een dag stond hij er.’’
Sindsdien werkte David iedere dag van kwart over zeven tot vier uur aan zijn gitaar, met praktische en morele steun van Post. ’s Avonds bestudeerde hij op internet hoe hij te werk moest gaan, hij liet tekeningen uit Amerika komen en stak er voor 1500 euro spaargeld aan materiaal in. Na zes maanden was de gitaar – een ‘Les Paul’ voor de kenner – klaar; met een onderkant van mahoniehout en een bovenkant van gevlamd esdoorn, gelakt en ingelegd met parelmoer.
Trots
David is zichtbaar trots op zijn gitaar, en belangrijker nog: het gaat inmiddels een stuk beter met hem. ,,Ik heb hier ontdekt waar ik blij van word, precisiewerk en werken met mijn handen.’’ Volgend jaar begint hij met een mbo-opleiding meubelbouw en binnenkort verhuist hij naar zijn eigen appartementje in Leeuwarden.
Ook Post is trots. ,,Niet alleen op het resultaat, maar ook op zijn ontwikkeling. Hij heeft laten zien waar zijn passie ligt. Over een half jaar ga ik met pensioen, maar dan ga ik hem iedere dag achter de vodden zitten, als was hij mijn eigen zoon.’’
Het eerste jaar stroomden 75 mensen in. Hebben de deelnemers een reële kans op werk? Ja, zegt Sellbach. ,,We leiden mensen op voor focusberoepen: werk waar hier in de regio de meeste vraag naar is, zoals productiewerk, groenwerk, de bouw en logistiek. En soms is vrijwilligerswerk het maximaal haalbare.’’